Подправките са вещества, добивани от корените и кората на дърветата, пъпките и плодовете на растенията. Запазват свойствата си много дълго време, ако бъдат съхранявани правилно. Подправките са мощен антиоксидант, неутрализиращ атаките на свободните радикали към тялото. Те съдържат фитонутриенти, които предпазват здравите клетки от мутация в ракови. Едно от основните предимства на използването на подправки пред нормалните лекарства са намалените странични ефекти, дължащо се на ниската концентрацията на активни вещества. Важно е да се знае, че хората с установени алергии, деца, бременни и кърмещи жени трябва да се консултират с лекар преди предприемане на лечение с подправки. Подправките са и чудесно средство за бързо облекчаване, тъй като се абсорбират светавично. Единственият им недостатък е, че поради насипното си състояние, трябва да бъдат прецизно премервани и дозирани.
Ето списък с някои по-известни подправки и техните лечебни ефекти:
Чесън
Чесънът е една от най-известните и широко използвани подправки. Той е силно оръжие за борба с възпаления и натурален антибиотик. Установено е, че намалява холестерола и високото кръвно налягане.
Индийско орехче
Често срещана подправка почти във всяко домакинство, индийското орехче е натурален стимулант за сърдечно-съдовата система. Познато е и свойството й да успокоява ставни възпаления при подагра. Тази подправка обаче трябва да се използва много внимателно, тъй като по-големи дози от нея могат да бъдат токсични. Не бива да се използва от бременни жени и от деца.
Джинджифил
Джинджифилът има много медицински приложения. Той е много ефикасен срещу морска болест и общо неразположение. Използва се и за облекчаване на менструални болки и гадене вследствие от химиотерапия.
Копър
Използва се най-често за лечение на колики и газове при децата. Има силно детоксикиращо и деуретично действие.
Карамфил
Карамфилът е чудесен антисептик, използван за лечение на стомашни разтройства и диария.
Розмарин
Тази подправка действа успокоително на храносмилателната система. Под формата на олио се използва за масаж на тяло и засилва циркулацията на кръвта.
Куркума
Поправката се използва за лечение не артрит, дезинтерия и сърдечни заболявания. Позната е и способността й да понижава риска от някои видове рак, тъй като атакува свободните радикали.
Червен лют пипер
Този вид пипер може да се използва както с храната, така и в контакт с кожата. Съдържащото се в него вещество, допринасящо за лютивия вкус, се използва като активна съставка в много болкоуспокояващи лекарства. Има благоприятен ефект и върху храносмилането.
Керевиз
Добре познатия ни керевиз се използва освен за приготвянето на ароматни супи и за облекчаване на сърдечни болести, високо кръвно налягане и повишен холестерол.
Кориандър
Тази подправка има успокояващ ефект върху храносмилателната система, използва се за облекчаване на колики и общо неразположение, придружено с гадене.
Канела
Освен описаните по-горе свойства за контрол на нивото на кръвната захар при диабет, ароматната съставка има свойството да облекчава симптомите при инфекция на пикочните пътища.
Риган
Използва се за облекчаване на респираторни проблеми, както и нарушения в храносмилането.
Шафран
Проучвания показват, че тази подправка има положителен ефект при разрушаване на ракови клетки, причинители на левкемия.
В заключение можем да кажем, че светът на „малките тайни" е необятен като морето и голям като света. Едно е сигурно - множеството им полезни ефекти ги правят предпочитан гост на всяка трапеза и ценна съставка в редица индустрии. Въпрос на индивидуални предпочитания е на кой вид подправка да спрем избора си и в двата случая.
Прочети повече: http://www.bb-team.org/articles/3259_podpravkite#ixzz2rLjRYZB1
Благодаря за посещението,defender!
например за маганоза:
Магданозът пази от рак, лекува очите и сърцето пази и от камъни в бъбреците и жлъчката.
23.11.2014 23:43
например за маганоза:
Магданозът пази от рак, лекува очите и сърцето пази и от камъни в бъбреците и жлъчката.
Пиши ,аз също ще го правя -ще се допълваме:)
Подправките са нещо от което и аз не се отказвам.Обичам ги и при мен са № 1 в кухнята!Признавам понякога дори ги предозирам, а това вече не е добре:))
24.11.2014 07:26
а в България човек може да си хапне доста вкусни неща от градината и не само.За останалото не мога да се съглася.Подправките правят ястията различни , вкусни и полезни!
В края на крайщата не може за се хапва само печено и шопска салата :)))
Никога не прекалявам, но с времето обогатявам "набора" с подправки.
Преди 12 години д-р ГАЙДУРКОВ ми помогна да се запозная и науча предназначението на много от тези, които ползвах, а ми откри тайната и на други, които чух тогава за пръв път.
Хубав ден!
а в България човек може да си хапне доста вкусни неща от градината и не само.За останалото не мога да се съглася.Подправките правят ястията различни , вкусни и полезни!
В края на крайщата не може за се хапва само печено и шопска салата :)))
лош и небалансиран отговор! Не съм против подправките!Акцентът ми беше на друго място! Жокер.Някога кебапчетата бяха с подправки,сол,чер пипер и малко кимион.Днес...не са кебапчета,пилешки прат са и поодправки!
Вземи домашно свински и запечи,без нищо.Ще разлигавиш,извинавам се за израза,махлата.От мола свинското и с тонове да печеш,този аромат няма да получиш.На свинското му ходи сол и лук! На агнешкото джоджен,но може и без него!Когато основата е добра...Абе,на хубава жена,не и трябва многа червило,за да съм по-ясен!
28.11.2014 09:51
Никога не прекалявам, но с времето обогатявам "набора" с подправки.
Преди 12 години д-р ГАЙДУРКОВ ми помогна да се запозная и науча предназначението на много от тези, които ползвах, а ми откри тайната и на други, които чух тогава за пръв път.
Хубав ден!
Благодаря ти за написаното!